Oorzaken vitamine C tekort

Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor tal van vitale functies. Vitamines komen voor in organische substanties en komen dus ons lichaam binnen via voeding uit planten en dieren. Ze behoren tot de micronutriënten en zijn in kleine hoeveelheden nodig voor onze gezondheid.

Vitamine C is een van deze vitamines die belangrijk is voor bijvoorbeeld de weerstand, ijzeropname en gezonde botten en tanden. Door verschillende oorzaken kan er een tekort ontstaan. Een ernstig tekort komt in de praktijk niet vaak voor maar toch kan er een tekort ongemerkt voor klachten zorgen. 

Functie van vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, wat wil zeggen dat het door middel van water door het lichaam getransporteerd wordt. Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam en het energieniveau, helpt bij de vorming van kraakbeen, botten en tanden, stimuleert de opname van ijzer en is werkzaam als antioxidant voor het behouden van gezonde cellen en weefsels.

Symptomen vitamine C tekort

Een ernstig vitamine C tekort kan leiden tot scheurbuik. Een ziekte die onder zeelieden die lange tijd van huis waren en eenzijdig aten veel voor kwam. Tegenwoordig echter nog nauwelijks. Toch kunnen er klachten ontstaan wanneer er niet voldoende vitamine C via de voeding binnenkomt. Deze klachten ontstaan geleidelijk en blijven daardoor soms langere tijd onopgemerkt.

Symptomen van een mogelijk vitamine C tekort

 • verminderde weerstand
 • vermoeidheid
 • slap gevoel
 • gewichtsverlies
 • gewrichtsklachten
 • problemen met opbouw van bindweefsel
 • sneller blauwe plekken krijgen
 • wondjes die moeilijker genezen
 • ruwe, droge, schilferige huid
 • bloedneuzen
 • verzwakt tandglazuur
 • bloedend tandvlees
 • ontstoken tandvlees

 

Natuurlijke energie

Activeert je natuurlijke energie!

Ondersteun je weerstand

Ondersteun je natuurlijke weerstand juist wanneer je dat nodig hebt.

Gezonde cellen

Gezonde cellen en weefsels. 

Oorzaken vitamine C tekort

Een tekort komt over het algemeen niet vaak voor maar er zijn wel oorzaken aan te wijzen waardoor een tekort zou kunnen ontstaan.

De belangrijkste oorzaak is onvoldoende inname via de voeding. Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit voorziet bijna altijd in de behoefte aan vitamine c. Wanneer dit langere tijd niet lukt kan een vitamine C tekort optreden. Dit kan bijvoorbeeld bij crashdiëten ontstaan.  Maar ook medicijngebruik, roken, alcoholmisbruik, een operatie of bepaalde ziektebeelden waarbij de opname van voedingsstoffen niet potimaal is, zoals darmziekten, kunnen een vitamine c deficiëntie veroorzaken.

Ook is er bij zwangerschap en borstvoeding een verhoogde behoefte.

Vitamine C tekort verhelpen

De oplossing ligt voornamelijk in het verhogen van de vitamine C inname. Denk hierbij aan het extra eten van groente en fruit waar veel vitamine C in zit, zoals sinaasappels, bessen en kiwi’s maar ook bijvoorbeeld spruitjes, boerenkool en broccoli. Wil je de afweer van je lichaam ondersteunen? Dan kan een voedingssupplement met vitamine C helpen als dagelijkse aanvulling.

 

Eet je gevarieerd en veel groente en fruit en merk je nog steeds klachten op die kunnen wijzen op een vitamine C tekort? Neem dan contact op met je huisarts om te onderzoeken waar deze klachten vandaan komen. 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.